Storstad 2017 - Bern/Vaduz. 12/4: Transport och sol.

Förra årets resa gick till Tirana, bara några dagar efter attentatet på flygplatsen i Bryssel (fö 2015 års resmål). I år åker vi till Schweiz och Liechtenstein bara några  dagar efter attentatet i Stockholm. Låt oss hoppas att det inte är en trend...

Första dagen har varit en resdag, mer eller mindre. Flyget lyfte från Landvetter strax före 12 och efter en mellanlandning i München med currywurst  till lunch gjorde vi det sista hoppet till Zürich där vi hämtade ut hyrbilen och körde de dryga tio milen till Bern. Dryga i dubbel bemärkelse då de tog närmre två timmar på grund av mycket trafik och vägarbeten. Väl framme i stan låg hotellet föredömligt nära efter avfarten från motorvägen och med väskorna på de snygga och prydligt rena hotellrummen firade vi ankomsten med en stänkare innan vi gav oss ut på stan för middag.

En tio minuters promenad tar oss över Kornhausbrücke och in i gamla stan som ligger på en halvö. Ytterligare fem minuter över kullerstensgator och i medeltida arkadgångar senare slog vi oss ner på andra sidan Aare vid restaurang Altes Tramdepot. Uteservering, ljummen vårkväll och ljusen från Berns gamla stad ackompanjerad av god mat och trötta björnar (mer om det i kommande inlägg). Våren har kommit längre här. Det är grönare, mer fåglar, rapsfälten lyser och som sagt, värmen. Dryga 20 grader när vi landade gjorde inte ont alls. Prognosen för de kommande dagarna är lite blandad, med lite tur får även snö innan vi vänder hemåt.

Första dagen är som regel inte speciellt händelserik och denna var inget undantag. En sak märkte vi dock snabbt; priserna är rejält tilltagna och kontrasten mot förra året i Albanien kunde inte vara större. Ni minns säkert hur jag uttömmande refererade till priset på en espresso och grappa efter maten där. Som en måttstock kan jag säga att den kombinationen var tio (10) gånger så dyr här. Betyder det att staden är tio gånger så bra som Tirana? Vi får se, i morgon börjar testet på allvar.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kungsleden 2016: Jakten på tält

Tanzania 2018/1: På menyn - Fläsk och fisk

Viktigt meddelande! Byte av plattform och adress!