Musikaler på svenska


I lördags var jag på GöteborgsOperan och såg West Side Story, som en del av det abonnemang vi har. Det var trevligt på alla de sätt och det blev inte mindre trist av att Lotti fyllde år samma dag så vi gjorde det till en helkväll.
Föreställningen var proffsig, det var mer eller mindre fullsatt och på det hela taget finns det väl inte så mycket att säga om det hela, men på något sätt övertygades jag inte. Inte läge för stående ovationer, liksom. Mina huvudsakliga invändningar är att det verkar som om vi i Sverige är rädda för att göra antingen en engelskspråkig musikal på engelska eller att om vi nu ska översätta den, också göra den helt och hållet svensk. Vad som nu presenterades var en översättning som vid flera tillfällen var försvenskning av engelska uttryck, onödigt mycket svordomar och ett krystat framträdande när de svenska skådespelarna försökte finna rätt i en amerikansk identitet. Man kallade varandra för “sir”, man hade engelskaklingande namn eller smeknamn och då försvinner liksom trovärdigheten, jag blir inte ett med föreställningen utan blir en tydlig åskådare och därmed går en stor del av upplevelsen förlorad.
Varför inte förlägga händelsen till Angered, Rosengård eller liknande, ge gängen svenska namn, översätt dialogen till något som har en förankring i dag och ge det hela en aktuell stämpel? Storyn i WSS är tidlös på många punkter. Alternativt, behåll originaldialogen och ge dansare/sångare identiteter på scen som de trivs i.
En sak till: Bäst på scen är  Frida Modén Treichl i rollen som Anita. Karaktärsfull och med en sångröst som passar perfekt i sammanhanget. Tyvärr kan inte samma sägas om Sofie Asplund (Maria) som har en mer operaskolad röst som känns lite malplacerad, hur fin den än är.
 Frida Modén Treichl (Anita) och Giovanni Bucchieri (Bernardo)
Frida Modén Treichl (Anita) och Giovanni Bucchieri (Bernardo)
 Foto: Mats Bäcker

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kungsleden 2016: Jakten på tält

Tanzania 2018/1: På menyn - Fläsk och fisk

Viktigt meddelande! Byte av plattform och adress!